Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a comentat rezultatul alegerilor regionale din Austria. Astfel, șeful diplomației române susține că eșecul obținut de partidul lui Karl Nehammer arată absenţa impactului folosirii temei Schengen în campania electorală.
În contextul dat, Aurescu insistă că România va continua demersurile privind aderarea la spaţiul de liberă circulaţie.
„Ca ministru de Externe, este necutumiar să comentez asupra rezultatelor unor alegeri interne dintr-un alt stat, dar aceste rezultate sunt foarte clare. Cred că se poate trage uşor concluzia cu privire la impactul sau absenţa impactului folosirii temei Schengen în Austria în această campanie sau în acest context electoral”, a spus Aurescu.
„De aici înainte cred că cel mai important este să continuăm şi să dezvoltăm dialogul pe care l-am început deja, un dialog constructiv pe care l-am declanşat cu Austria. Cred că este foarte important să continuăm toate demersurile pe care le-am început deja” – Bogdan Aurescu
„Noi suntem deschişi spre dialog la toate nivelurile, pe toate palierele, după cum aţi văzut deja, şi vom continua în mod activ, coordonat, toate aceste demersuri”, a transmis ministrul român de Externe, afirmații făcute înainte de a participa la şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.
În opinia lui Aurescu, autorităţile de la Viena trebuie să facă o evaluare cu privire la subiectul Schengen după rezultatul acestor alegeri: „Noi am făcut toate gesturile de deschidere spre dialog constructiv. De asemenea, am arătat foarte clar că poziţia României este una de susţinere pentru măsuri care să întărească managementul frontierelor externe ale UE, măsuri care să combată migraţia ilegală, să facă frontierele externe ale UE mai sigure, chiar dacă România nu acceptă conexiunea artificială între acest subiect, mai ales în ceea ce priveşte migraţia ilegală din Austria şi lărgirea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria”.
Bogdan Aurescu susține că a discutat cu peste două treimi dintre omologii săi din statele care sunt în acelaşi timp membre ale UE şi membre ale spaţiului Schengen.
„E vorba de 23 de state care votează în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne. Practic, am discutat şi am obţinut mesaje de susţinere şi reconfirmări ale susţinerii din partea a aproximativ 15 miniştri de externe şi de afaceri europene din aceste state” – Bogdan Aurescu
El a subliniat că preşedinţia suedeză a Consiliului UE este extrem de hotărâtă să susţină România în această chestiune: „Avem toată susţinerea din partea Suediei, care în perioada următoare va demara un proces de consultări. Sunt convins că şi Bulgaria continuă demersurile atât în relaţia cu Austria, cât şi în relaţia cu Olanda, pentru că Olanda se opune Bulgariei şi are o serie de condiţii care trebuie să fie îndeplinite”.